Hrană pentru minte
La ABCDarul Alimentației învățăm împreună cum să mâncăm cât mai sănătos, folosind ingrediente naturale și hrănitoare pentru organismul nostru.

Echipa noastră, împreună cu chef Alex Rada, s-a documentat despre ce înseamnă o alimentație echilibrată, care sunt miturile dietelor și ale ingredientelor de tip superfoods.
Astfel, am descoperit dieta MIND, creată de Dr. Martha Clare Morris, în urma unui studiu de mulți ani în ceea ce privește impactul alimentației asupra creierului și îmbătrânirii. Această dietă are la bază două diete populare - Mediteraneană și DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).
Dieta MIND nu surprinde cu nimic medicii de specialitate, însă distorsionează, într-o oarecare măsură, ideea de consuma carne roșie, proteină animală etc.
Uite mai jos care sunt alimentele preferate în dieta MIND:
legumele - în special cele cu frunze verzi: salată creață, spanacul, loboda etc
oleaginoasele: nuci și migdale hidratate, fistic etc
fructele de pădure: zmeură, căpșunele, afine, mure etc
fasolea - boabele: fasole boabe, mazăre, năut, fasole roșie etc
cereale integrale: pâine neagră, de regulă fără gluten etc
pește
pui
ulei de măsline
vin
Dieta MINDS spune NU la următoarele alimente (să fie consumate moderat): carnea roșie, untul sau margarina, brânza, produsele de patiserie, dulciurile cu zahăr, preparatele prăjite sau cele de tip fast-food.
Pe parcursul anilor de studiu realizate de Dr. Martha Clare Morris, s-a descoperit că acest tip de dietă previne declinul cognitiv (capacitate de memorare și raționament). Deci, există studii care arată date despre cum și în ce fel o alimentație sănătoasă și naturală poate avea un impact pozitiv, direct asupra creierului.
Până la urmă, cu toții conștientizăm că mâncatul unei brioșe în fiecare dimineață alături de un capuccino, nu te va ajuta în a avea o viață mai sănătoasă.
Așa cum corespondentul șef medical CNN, Sanjay Gupta, spune: "Diets may seem confusing, but food isn't". (dietele pot fi confuze, însă mâncarea nu este).