Caută

Fructe și Legume de sezon


De cele mai multe ori, natura știe cel mai bine ce nevoi are organismul nostru pentru hrană, poate chiar mai bine decât noi. Mai jos vei putea citi câteva idei și ingrediente specifice celor patru sezoane!

 

Produsele specifice fiecărui sezon sunt extrem de sănătoase și fresh, deoarece reprezintă fructe și legume proaspete, crescute natural, în mediu prielnic lor, fără a fi procesate sau fertilizate cu chimicale.


Motivele pentru care să consumăm produse specifice fiecărui sezon sunt numeroase. Cel mai cunoscut fiind faptul că preparatul final va avea întotdeauna un gust mai bogat și gustos cu ajutorul fructelor și legumelor de sezon, comparativ cu cele care nu sunt de sezon. Mai mult, folosirea acestor ingrediente pot avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, deoarece implică fructe și legume care pot fi crescute local, fără a fi necesar transportul lor din altă regiune sau țară. Chiar dacă de multe ori ne dorim să gustăm și produse din alte zone ale lumii, cumpărarea ingredientelor de sezon este o modalitate de a susține comunitatea locală și mijloacele ecologice de creștere a ingredientelor. Un alt extra motiv de a consuma fructe și legume de sezon este faptul că acestea sunt mult mai ieftine comparativ cu ingredientele care sunt în afara sezonului.

 

Primăvara: Martie, Aprilie, Mai

Anghinare: anghinarele coapte sunt o gustare simplă și delicioasă. Partea comestibilă a acestor legume este „inima” care se află în interiorul frunzelor, însă, pentru pofticioși, se poate mușca și din baza frunzelor.


Sparanghel: poate fi servit în salate lejere, trebuie doar tras puțin într-o tigaie cu ulei de măsline.


Prazul: este o legumă genială și este folosită pentru numeroase preparate. Prazul oferă o aromă inedită supelor și ciorbelor, sau pur și simplu tras puțin în ulei de măsline, stoc de legume și puțin usturoi – îl pui puțin la blender și ai o supă cremă de praz delicioasă.


Rubarba: este delicioasă și poate fi congelată pentru a o avea la îndemână tot restul anului


Caisele: aceste fructe sunt delicioase ca și o gustare sau pur și simplu într-o tartă.



Vară: Iunie, Iulie, August

Roșii: gustul roșiilor crescute natural în România este absolut delicios. Ele pot fi servite fresh, doar cu puțin ulei de măsline și busuioc.


Roșiile sunt bucuria și gustul verii – chef Alex Rada

Dovlecei verzi/ Zucchini: sunt o legumă versatilă, pot fi mâncați cruzi, serviți într-o salată. Dacă preferi să fie gătiți, atunci îi poți tăia în felii subțiri și puși pe gratar, asezonați cu puțină sare.


La ABCDarul alimentației o să avem nenumărate preparate pe bază de zucchini. Îi ador! - chef Alex Rada

Sfecla elvețiană: se găsește mai rar la noi în sezonul de vară, însă este delicioasă amestecată prin frunzele de salată.


Castraveții sunt specifici sezonului de vară și oferă o savoare fresh oricărei salate.


Pepenele | Coacăze | Mure | Căpșune | Cireșe: sunt fructele sezonului cald. Fructele de pădure sunt perfecte pentru o prăjitură de vară, compot sau chiar congelate într-o formă cubică și adăugate în băutura preferată. Pepenele este perfect pentru o zi de vară călduroasă.


Floarea de soc: socata este o băutură delicioasă și răcoroasă. Florile pot fi folosite și în cuburi de gheață și adăugate cocktail-urilor preferate. Mai mult, dulceața din florile de soc este absolut delicioasă și o poți consuma pe întreaga durată a anului.


Toamnă: Septembrie, Octombrie, Noiembrie

Ciupercile: chiar dacă ciupercile sunt disponibile tot anul, anotimpul toamna este ideal pentru varietatea de ciuperci pe care o putem găsi, deoarece ele nu au nevoie de lumină foarte multă pentru a crește. Ciupercile preferând mediul rece, întunecat.


Țelina românescă: este o legumă versatilă, folosită pentru a da gust ciorbelor și supelor. Poate fi gătită și la cuptor sau fiartă pentru a fi ulterior blenduită, devenind cremoasă folosită pentru supele creme.


Dovleacul portocaliu: este delicios copt asezonat cu puțină scorțișoară și miere sau poate fi blendat și pregătit ca o supă cremă de dovleac dulce, extrem de aromată.


Merele & Perele: pot fi ingredientul vedetă pentru o budincă sau o tartă de sezon.


Strugurii: fructe delicioase care pot servi ca și gustare


Smochinele: fructele vedetă, care pot fi gătite într-o prăjitură sau făcute gem



Iarna: Decembrie, Ianuarie, Februarie

Kale: aceste frunze de varză sunt gustoase când sunt trase puțin în tigaie cu ulei de măsline pentru câteva minute și pot fi servite ca o garnitură pentru pește.


Păstârnacul: este o legumă de iarnă și pate fi folosită la ciorbe sau super creme.


Varza de Brussel: poate da un gust aparte oricărei salate, dacă este dată pe răzătoare și servită crudă. De asemenea, pot fi coapte la cuptor, la o temperatură mare și amestecate cu puțin pesto proaspăt.


Portocalele | Lămâile | Kiwi | Grapefruits: sunt fructe de sezon rece. Ele pot fi consumate ca și gustări sau în prăjituri, sau chair în salate. O salată de grapefruit și avocado este absolut delicioasă.



40 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate