top of page
Caută

Ce elemente trebuie să găsești în farfurie

Folosește planul de mâncare echilibrată creat de Harvard University; ghidul perfect pentru o masă nutritivă și echilibrată care să îți ofere susținere energică zilnică.sursă: planul ‘Healthy Eating Plan’ a fost tradus după schema original a studiului făcut de către Harvard Medical School

Prin meniurile ZENfood, echipa ABCDarul Alimentației încearcă să aducă cât mai aproape de comunitate meniuri complete (3 mese și 2 gustări), diversificate și echilibrate nutritiv. Tocmai de aceea, fiecare meniu este conceput având în vedere schema tradusă mai sus.


Elementele de care ai nevoie în farfuria ta:

  • Legumele (1/2 din farfurie): este important să consumăm legume cât mai diversificate și colorate. Nu este ideal să consumăm foarte mulți cartofi, deoarece au un impact negativ asupra zahărului din sânge.

  • Cereale integrale (1/4 din farfurie): se recomandă folosirea pastelor integrale, făină integrală etc. Cerealele rafinate (e.g făina albă) au efect negativ asupra zahărului din sânge și al insulinei.

  • Proteine (1/4 din farfurie): cele mai versatile proteine sunt carnea de pasăre, peștele, fasolea, nucile - se pot combina foarte ușor cu salatele și legumele colorate. Cei de la Harvard University recomandă consumul redus de carne roșie sau carne procesată (e.g mezeluri, bacon, cârnăciori etc)

  • Uleiuri vegetale (consum moderat): este important să folosim uleiuri naturale și presate la rece precum cel de măsline, de arahide, soya, chiar și de floarea soarelui. Se recomandă evitarea, într-o măsură moderată, a uleiurilor hidrogenate (un proces care transformă uleiurile vegetale într-o formă mai solidă pentru o rezistență îndelungată la raft).

  • Consumă apă, ceai sau cafea! Evită cât mai mult băuturile care conțin zahăr, limitează consumul de lapte și lactatele în general (1-2 gustări pe zi) și consumul de suc natural (1 pahar mic pe zi).


Planul "Healthy Eating Pate" dorește să aducă la cunoștiință consumatorilor faptul că tipul de carbohidrat consumat este mai important decât cantitatea de carbohidrat consumată. Acest plan încurajează oamenii să consume grăsimi naturale, nu neapărat să atingă un anumit număr de calorii zilnic.


Dacă ți-am stârnit curiozitatea referitoare la planul unei farfurii nutritive, îți recomandă să citești mai mult direct de la sursa acestui articol (aici).

--


Copyright © 2011, Harvard University. For more information about The Healthy Eating Plate, please see The Nutrition Source, Department of Nutrition, Harvard T.H. Chan School of Public Health, www.thenutritionsource.org, and Harvard Health Publications, www.health.harvard.edu.
33 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page